MÁTE SKUTEČNÉHO MAJITELE? A MÁTE HO REGISTROVANÉHO?

Pokud nemá společnost aktuální registraci v ESM, platí zákaz výplaty podílu na zisku a vyloučení z hlasování na valné hromadě. Pokud se chystáte k notáři na valnou hromadu, registraci v ESM si určitě zkontrolujte a dohodněte se s notářem předem na aktualizaci, jinak byste mohli odejít bez notářského zápisu.

Skutečný majitel je teď téma, protože od dne dětí roku 2021 byl veřejnosti zpřístupněn rejstřík skutečných majitelů. A s ním začal platit i nový zákon. Ano, je to ten zákon, který donutil našeho premiéra nechat se zapsat jako skutečný majitel Agrofertu.

Co to znamená pro firmy

Evidence skutečných majitelů (ESM) není novinka, povinnost registrovat skutečného vlastníka u nás existovala už dříve, ale evidence nebyla veřejně přístupná. Možná i proto mnoho firem skutečného majitele registrovaného nemá, neboť povědomí o ESM nebylo tak široké.

Pozor, i když jste skutečného majitele registrovali, je třeba zkontrolovat, zda registrace odpovídá novému zákonu. Definice skutečného majitele se totiž trochu změnila a to může vyžadovat aktualizaci registrace.

1. Skutečného majitele jste registrovali

Pokud jste skutečného majitele registrovali v souladu s minulým zákonem, máte 6 měsíců na to, abyste registraci upravili podle nového zákona. Po tuto dobu zde udělat změnu v ESM bez poplatku. Nový zákon mění pravidla pro určení skutečného majitele, proto se může stát, že starý zápis nevyhovuje nové regulaci.

Co znamená registrace v souladu s minulým zákonem?

    • Společnost založená do 31. 12. 2017 zapsala skutečného majitele do 1. 1. 2019.
    • Společnost založená později provedla registraci do 15 dnů.

2. Skutečného majitele jste neregistrovali

Pokud jste dosud žádného skutečného majitele neregistrovali, doporučujeme udělat tak co nejdříve. Poplatek ale bohužel budete muset zaplatit. Zda máte zapsaného skutečného majitele, můžete zjistit zde.

Jak a kde lze registraci provést?

Registraci skutečného majitele do ESM lze udělat u notáře nebo u obchodního rejstříku (poplatek pro společnosti je 4.000 Kč, aktualizaci můžete provést do 6 měsíců bez poplatku). Návrh na registraci se dává u obchodního rejstříku na formuláři a je třeba k němu přiložit doklady prokazující postavení skutečného majitele (např. společenská smlouva, seznam akcionářů, výpis z obchodního rejstříku, dohoda akcionářů, apod.).

Jestli se vám nechce probírat formulářem a chcete mít vše jako v bavlnce, rádi vše vyřídíme.

Kdo za to odpovídá

Registrovat skutečného majitele musí každá právnická osoba (nejde tedy jen o společnosti). Za registraci a její správnost odpovídá statutární orgán. Pokud jste tedy jednateli nebo členy představenstva máte povinnost zajistit, že budou podniknuty dostatečné kroky k zjištění skutečného majitele a bude proveden zápis změn v registru.

Než se do toho pustíte, přečtěte si, jak skutečného majitele poznat v našem článku.

Informace o skutečných majitelích a krocích, které jste podnikli k jejich zjištění, se archivují po dobu 10 let.

Proč by vás to mělo zajímat

Opravdu neradi klienty strašíme pokutami a sankcemi, v tomto případě se však zmínit musíme, protože sankce jsou mnohem sofistikovanější. Pokud nemá společnost aktuální registraci v ESM, platí zákaz výplaty podílu na zisku a vyloučení z hlasování na valné hromadě. Pokud se chystáte k notáři na valnou hromadu, registraci v ESM si určitě zkontrolujte a dohodněte se s notářem předem na aktualizaci, jinak byste mohli odejít bez notářského zápisu.

Maximální pokuta je 500.000 Kč, ale ukládá se, jen když registraci v ESM nezajistíte poté, kdy vás soud „vyhmátne“.

NAPIŠTE NÁM

    Osobní údaje, které vyplníte ve formuláři, použijeme pouze k tomu, abychom vám odpověděli emailem nebo vám zavolali. Můžete nás kdykoliv požádat, abychom už vaše osobní údaje nezpracovávali. Osobní údaje nepředáváme žádným třetím stranám.